Інформація про професію

Професія кухаря — дуже творча та цікава для тих, хто любить частувати інших смачними стравами та вигадувати нові мікси і смаки.

Що робить кухар

Готує. Бажано — смачно. Також кухар розробляє карти зі стравами, меню в ресторанах чи кафе, а якщо це шеф-повар, то ще й слідкує за усією командою та керує процесами на кухні. Також кухар відповідає за миття та підготовку продуктів, чистоту на кухні та дотримування санітарних норм, сервірування страв, відгуки клієнтів. Співпрацює з офіціантами та метрдотелем.

Зарплата Кухаря

В середньому «Кухар» в Україні заробляє 12000 грн. Це медіана заробітних плат за даними з 4812 вакансій, розміщених на Work.ua із заголовком «Кухар» і за схожими запитами-синонімами «Cook», «Кухонний робітник», «Кухонний працівник» та ін. за останні 3 місяці. Діапазон, що містить медіану, виділено на графіку.

Які навички потрібні кухарю

  • * Відмінна пам’ять та смак, точний окомір, висока чутливість.
  • * Вміння своєчасно розпізнати відхилення від технологічного процесу за незначними візуальними чи запаховими ознаками.
  • * Витривалість (адже кухарю потрібно багато часу працювати стоячи, а це вимагає гарної фізичної форми).
  • * Вміння з одного погляду розпізнати якість та рівень свіжості продуктів.
  • * Любов до приготування страв та бажання вчитися новому.

Переваги та недоліки в роботі кухаря


  • ☝ Постійний творчій процес                      👉Велике фізичне навантаження.                                                                              Майже увесь час потрібно                                                                                           працювати «на ногах».
  • ☝ Маючи кваліфікацію повара,                       👉Довгі зміни. Як правило,       ви навряд залишитеся без роботи.         денна зміна триває близько12 годин 
  •                                                          
  • ☝ Можливість кар’єрного росту.              👉Ризик травмування. Навіть                                                                                    професіонали високого рівня 
  •                                                                      не застраховані від травм, опіків чи 
  •                                                                        порізів, адже на кухні дуже                                                                                       інтенсивний  темп роботи.
  • Де вчитися на кухаря

    Щоб стати професійним кухарем, бажано мати профільну освіту, здобуту в нашому центрі ДПТНЗ "Нікопольський центр професійної освіти".

  • Після закінчення навчання в училищі, можна вступити до різноманітних університетів України, здобувати вищу кваліфікацію з професії Кухар.

Коментарі